2012-03-31

BRUSSEL - Journalist Maarten Lambrechts verwerkte een stortvloed aan gemeentelijke afvalproductiestatistieken tot twee overzichtelijke kaartjes van Vlaanderen en schreef erover op zijn blog.

Datajournalistiek zit in de lift. Eerder publiceerden we al een artikel over Erik Willems' infographic die ongevallen in Brussel visualiseert. Journalist Maarten Lambrechts deed hetzelfde met de afvalproductie in alle Vlaamse gemeenten. Het artikel:

In oktober 2012 staan in België nieuwe gemeenteraadsverkiezingen op het programma. Een ideale gelegenheid om eens te bekijken welke gemeentestatistieken er zoal beschikbaar zijn en wat er, met het oog op transparantie, openbaarheid van bestuur en politieke verantwoordelijkheid, mee kan gedaan worden. Als eerste in een hopelijk lange reeks: afval.

lokalestatistieken.be bevat een schat aan gegevens op gemeenteniveau, maar slaagt er vooralsnog niet in haar enorme potentieel te benutten door een onaantrekkelijke layout, onlogische navigatie en incompatibiliteit met verschillende browsers. Ik vond er wel de productie aan huishoudelijk afval per Vlaamse gemeente.

Gemeentestatistieken smeken natuurlijk om een kaartje. Bekijk hier de Vlaamse gemeenten, Van groen naar rood ingekleurd volgens de afvalproductie per inwoner. Je kan op de gemeenten klikken voor meer info.

De top 4, met een productie van meer dan 900 kilogram per inwoner in 2010, springt er meteen uit: Ham (1049 kg), Aalter (917 kg), Sint-Martens-Latem en Lovendegem (beiden 910 kg). Onderstaande grafiek toont aan dat de meeste gemeenten 400 tot 600 kilogram huishoudelijk afval produceren en dat een kleine minderheid van de gemeenten hier sterk boven gaan.

Wat is er zo speciaal aan deze gemeenten met veel huishoudelijk afval? Om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen, nam ik een kijkje in de metadata van de statistieken. Deze zeggen het volgende over de definitie van huishoudelijk afval: "afvalstoffen van particuliere huishoudens en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen ingezameld door of in opdracht van de gemeente."

De "vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen" trekken uiteraard meteen de aandacht. Zouden bedrijven de oorzaak zijn van de berg huishoudelijk afval in sommige gemeenten? Voor de top 2 lijkt dit alvast het geval: Ham is de thuishaven van drie productie-eenheden van Tessenderlo Chemie en Aalter herbergt staaldraadgigant Bekaert. Voor Sint-Martens-Latem en Lovendegem zijn de oorzaken van de hoge afvalproductie minder duidelijk.

Geschreven door Maarten Lambrechts.

Ga naar het artikel op de blog van Maarten Lambrechts.