2016-06-16

Sinds academiejaar 2016-’17 heeft onze opleiding Internationale Researchjournalistiek een Nederlandse evenknie.

Al meer dan tien jaar organiseren Journalismfund.eu en het Fonds Pascal Decroos in samenwerking met Thomas More Hogeschool in Mechelen de postgraduate opleiding Internationale Researchjournalistiek (IRJ). Vanaf academiejaar 2016-’17 komt er een evenknie aan de Fontys Hogeschool in Nederland.

Als onderzoeksjournalist kom je er niet meer zonder een internationale blik, een minimum aan digitale know-how, en een dosis ondernemerschap. De opleiding Internationale Researchjournalistiek richt zich specifiek op die drie domeinen van de moderne onderzoeksjournalistiek.

Tijdens gastcolleges van jonge freelancers en ervaren experts leren studenten gebruik maken van de meest innovatieve methoden in de onderzoeksjournalistiek. Boor via de wet openbaarheid van bestuur als eerste een nieuw arsenaal aan documenten aan. Zoek bronnen en getuigen via sociale netwerken. En welk verhaal vertelt die schatkist aan data die je online vond?

Cross-border onderzoek

Daarnaast werken de studenten onder begeleiding aan een eigen, grensoverschrijdend onderzoeksproject, waarbij ze al doende leren hoe ze een cross-border onderzoek moeten opzetten en van a tot z uitwerken. Het onderzoek wordt uitgevoerd in Vlaams-Nederlandse teams en kijkt specifiek naar onderwerpen met een grensoverschrijdend karakter. De afgelopen twee jaar namen Tom Cochez van Apache.be en onderzoeksjournalist en docent Luuk Sengers de begeleiding van die onderzoeken voor hun rekening.

Lesgevers

Op de lijst van gastdocenten in Mechelen stonden in het verleden onder vele anderen zoekspecialist Henk van Ess, onderzoeksjournaliste Maxie Eckert (De Standaard), visualisator Yordi Dam (LocalFocus), datajournaliste Winny de Jong, freelance buitenlandverslaggever Annabell Van den Berghe, WOB-experts Brenno de Winter en Christoph Meeussen, VRT-correspondenten Jens Franssen en Peter Verlinden, etc. Op dit moment wordt het concrete programma voor komend academiejaar nog samengesteld. Het Nederlandse programma zal er minstens even scherp uitzien.

En concreet?

Interesse? De lessen zijn wekelijks (volgens de academische kalender) op dinsdag- en donderdagavond van 19 tot 22 uur; in Vlaanderen in Mechelen (Thomas More Hogeschool), in Nederland in Utrecht en Tilburg.

De kostprijs voor de opleiding bedraagt €1400, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Wie zich kandidaat wil stellen, stuurt een motivatiebrief en cv naar (voor Vlaanderen) rafael.njotea [at] journalismfund.eu of (voor Nederland) info [at] luuksengers.nl.

Meer info hier