2008-05-25

Tijdens het debat over onderzoeksjournalistiek met Alain Lallemand en Charles Lewis werd de winnares van de 1e Egon Erwin Kisch prijs voor bijzondere journalistiek bekend gemaakt: Heidi Verdonck ontvangt een FNAC cheque ter waarde van 20.000 BEF (195,79 Euro).

De titel van haar artikel luidt: 'Anatole was één van hen - Joodse kinderen ondergedoken bij Vlaamse boeren'. In deze reportage wordt het verhaal verteld van Anatole Brawerman, die als joodse jongen bij de katholieke familie Rasschaert in Overmere onderdook en er als 'de jongste' werd opgevoed. Anatole en de twee jaar oudere Anna Rasschaert groeiden twee jaar lang op als broer en zus. Na de oorlog werden ze verliefd op elkaar en trouwden ze. Deze winnende reportage kunt u binnenkort lezen in de Standaard.

Geert van Istendael heeft het als volgt geformuleerd: "Heidi Verdonck begint sterk. Ze geeft accuraat weer hoe de grote wereld het dagelijkse leven bepaalt (iets waar Kisch een meester in was). Haar relaas over de moed van gewone mensen blijft gelukkig zakelijk. Dit deel van de Belgische geschiedenis (hoe de joden werden gered) is bij een breed publiek zo goed als onbekend. Tenslotte laat ze zien wat mensen die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen hebben voor elkaar kunnen betekenen."