2005-04-01

Er is geen tekort aan informatie en feiten over de situatie in Libanon. Maar wie zijn die mensen, die vrouwen en kinderen, wat leeft er momenteel bij de jongeren in Palestijnse kampen? Jongeren die verlangen naar de terugkeer naar een land dat ze nooit gezien hebben. Zijn er nog dromen en fantasieën? Mashid Mohadjerin bracht ze in beeld.

Gedurende 15 jaar hebben we de oorlog in Libanon kunnen volgen. Ondertussen is volgens de berichtgeving Beiroet in volle bloei en heropbouw. Een heropbouw dat dit keer voor een lange periode ononderbroken is gebleven door afbraak. Sterker nog, Libanon is toegankelijk geworden voor toerisme.

Toch leeft er nog angst om de onafhankelijkheid en vrijheid te verliezen. Eén voorbeeld hiervan zijn de 'Lebanese Forces', een groepering opgericht als bescherming van Christenen in Libanon.

Hoewel er in de media weinig over Libanon gesproken wordt, zijn de problemen nog lang niet opgelost. De Palestijnse kampen verkeren nog steeds in een schrijnende toestand en de spanningen zijn even reëel als ooit. Volgens de Verenigde Naties, zijn er momenteel ongeveer 400 000 geregistreerde Palestijnen, en nog 15000 à 20000 niet-geregistreerde in onofficiële kampen.
De World Wide Refugee Information schrijft dat de discriminatie van Palestijnen in Libanon zeer ernstig is. Niet alleen is het verboden voor Palestijnen om eigendommen te bezitten, het is niet toegelaten om familie-eigendom te erven. In tegenstelling tot in Syrië en Jordanië, hebben de Palestijnse vluchtelingen in Libanon geen recht om een vak uit te oefenen en komen zij enkel in aanmerking als arbeiders.

Mashid Mohadjerin bracht ze in beeld.

Mashid Mohadjerin

Mashid Mohadjerin is een Belgisch freelance fotografe.
€ 1.100, toegekend op 30 november 2004.
ID
FPD/2004/346

PRINT

Aprilnummer 2005 MO*.