2005-10-01

De christelijke arbeidersbeweging zette tussen 1992 en 2001 zowat al haar bedrijven in de uitverkoop. Zowel de buroticaverdeler Samko, het reisbureau Ultra Montes, de uitgeverij en drukkerij Het Volk en Sofadi… en dankzij een miljardendeal met Dexia ook de Bacob-bank en De Volksverzekering. Zowat 8000 werknemers moesten het warme ACW-nest ruilen voor de wereld van het grootkapitaal. Meer dan 900.000 coöperatieve aandeelhouders stonden erbij en keken ernaar. Ook in de media was de stilte oorverdovend.

Dit boek is een zoektocht naar verklaringen, naar het verhaal achter het verhaal. Op basis van talloze interviews en journalistieke research reconstrueert de auteur het verhaal van de uitverkoop in de jaren '90 én de beweegredenen erachter. De bewegingstop, de directieleden van de verkochte bedrijven en talloze betrokkenen komen aan het woord. Verschillende delicate affaires komen in beeld.

Het boek werpt tenslotte ook een blik achter de schermen van de financiering van de beweging. Wat leverde de uitverkoop op en welke organisaties plukken er de vruchten van? Welk mysterieus contract met Dexia bezorgt het ACW aanzienlijke werkingsmiddelen? De vraag wordt gesteld of dit alles te rijmen valt met het sociaal-progressieve gedachtegoed van de beweging.

Didier Verbruggen

Didier Verbruggen (1970) studeerde archeologie, filosofie en journalistiek.
Didier Verbruggen
€ 2.700, toegekend op 01/09/2004.
ID
FPD/2004/333
Grant
Fonds Pascal Decroos
Tags
Links

BOEK

Titel: De uitverkoop van het ACW
Subtitel: Een verhaal van geld en idealen
Auteur: Didier Verbruggen
Uitgeverij: Roularta Books
ISBN: 90-5466-989-6

Publicatie: 1 oktober 2005