2009-06-19

Joris Smeets beschrijft de tragische geschiedenis van Makoy, een van de leiders van een lokale volksbeweging, tegen de achtergrond van de honderden verdwijningen en moordpartijen op de Filipijnse eilanden.

In het gezelschap van een Filipijnse vriend maakte de jonge Joris Smeets een reis naar de Filipijnen. Die reis bracht hem naar paradijselijke stranden en gastvrije dorpen. Maar ook de armoede en grimmige ongelijkheid ontgingen hem niet. Drie jaar later keert hij terug om er een half jaar vrijwilligerswerk te doen in de Cordillera, een ruwe bergstreek in het noorden van het eiland Luzon. Via de Cordillera People’s Alliance (CPA) maakt hij kennis met de Igorot, een inheemse bevolkingsgroep. Hij raakt bevriend met Makoy. Die toont hem het leven zoals het is in zijn thuisprovincie Kalinga. Dankzij de mensen van de CPA leert hij de contrasten in de Filipijnse samenleving pas ten volle inschatten en merkt hij hoe in de Filipijnen activisten worden gedood met de vanzelfsprekendheid waarmee regenwater vloeit.

Amper terug in België verneemt Joris dat Makoy is doodgeschoten voor de ogen van zijn zoon. Joris besluit terug te keren naar de Cordillera... 

Joris Smeets

Joris Smeets (°1980) studeerde geschiedenis aan de KULeuven en in Poitiers, en internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen.
€ 2.000 toegekend op 5/03/2007
ID
FPD/2007/543
Grant
Fonds Pascal Decroos

BOEK

Titel: De Filipijnen
Ondertitel: Vriendschap en moord in de Cordillera
Auteur: Joris Smeets
Uitgeverij EPO, Berchem-Antwerpen i.s.m. Stop the Killings in the Philippines, Brussel, 2009
ISBN 978 90 6445 132 4
Paperback 15 x 22,5 cm | 240 pagina's | met 60 kleurenillustraties | € 18,00
Verschijnt 19 juni 2009

De jury van het Fonds Pascal Decroos was bij de evaluatie van de aanvraag niet op de hoogte van de samenwerking met 'Stop the Killings in the Philippines'. Het distantieert zich dan ook van het boek. 1/3e van de werkbeurs werd niet uitbetaald.