2009-12-01

BRUSSEL — Dertien ontslagen bij De Morgen, drastische besparingen bij Humo, The New York Times op de rand van het faillissement en de prestigieuze Christian Science Monitor die ermee stopt als papieren dagkrant. Het mag duidelijk zijn: het zijn onzekere tijden voor de journalistiek. Maar zagen en klagen baat niet, en de oplossingen liggen binnen handbereik. Dat is toch de positieve boodschap van de Jonge Honden die in dit boek het woord krijgen.

Is er nog toekomst voor de journalistiek?

Dertien ontslagen bij De Morgen, drastische besparingen bij Humo, The New York Times op de rand van het faillissement en de prestigieuze Christian Science Monitor die ermee stopt als papieren dagkrant. Het mag duidelijk zijn: het zijn onzekere tijden voor de journalistiek. Maar zagen en klagen baat niet, en de oplossingen liggen binnen handbereik. Dat is toch de positieve boodschap van de Jonge Honden die in dit boek het woord krijgen.

Voor zijn tienjarige bestaan werpt het Fonds Pascal Decroos een blik op de toekomst en gaat op zoek naar antwoorden op de crisis in de journalistiek. Jonge Honden biedt concreet tien interviews met talenten die het toekomstige gezicht van de journalistiek zijn. Tien mensen met een visie op de toekomst van de kwaliteitsjournalistiek. Tien mensen die buiten de vast gereden journalistiek durven te denken.

Liggen de drukpersen over vijf jaar stil? Valt er online advertentiegeld te verdienen? Moeten we naar een gesubsidieerd model om kwaliteitsjournalistiek te kunnen garanderen? Is Google News de Napster van de journalistiek? En wat kan een journalist in godsnaam met Twitter doen? Journalist Geert Zagers vroeg het aan de waakhonden van morgen. Een boek voor iedereen met een hart voor journalistiek.

Nawoord:

Het is een bonte groep geworden, deze Jonge Honden. Zeven journalisten, drie buitenstaanders. Een optimist en een pessimist. Een academicus en een reclamejongen. Eentje die pleit voor innovatie, en eentje die pleit voor terughoudendheid. Een blogger en een papierliefhebber. En toch zie je er duidelijk een nieuwe visie op journalistiek doorschemeren.

‘Ik denk dat er een nieuwe generatie journalisten op komst is’, zegt Ernst-Jan Pfauth in dit boek. ‘Een generatie die weet hoe ze met Twitter en Facebook moeten omgaan, die een blog bijhoudt en ondernemend durft zijn, die niet bang is om te innoveren. Een generatie die terugpraat en discussieert met zijn lezers, om zo de journalistiek toegankelijker te maken.’ wel, dit is de voorhoede van die nieuwe generatie. En als ze zo goed zijn als wij vermoeden, zijn dit tien mensen die mee de toekomst van de journalistiek zullen bepalen.

Geert Zagers (1983) is freelancejournalist bij Focus Knack en De Morgen.
Sarah Van den Elsken (30) is freelancefotografe voor onder meer Le Figaro, De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, View Magazine en Knack.

JONGE HONDEN
Is er nog toekomst voor de journalistiek?
Geert Zagers
Uitgeverij Van Halewyck
Paperback 12,5 x 20 cm – ca. 224 blz
Prijs ca. . € 17,50 -
ISBN 978 90 5617 948 9
NUR 401