2010-03-17

Zit de auto in een doodlopend straatje? Hoe kan het dat de auto wordt verkocht als speelgoed, maar in werkelijkheid een gevaarlijk wapen is? Waarom wordt een product, ontworpen om verkeerd te worden gebruikt, toch niet verboden? Hoe komt het dat de auto slechts een energierendement heeft van 1 procent, en zich weet te verkopen als milieuvriendelijk?

Het portret dat mobiliteitsdeskundige Kris Peeters schildert van de auto leest als een striemende aanklacht, maar wel één die doordesemd is van begrip. Want als geen ander is Peeters zich bewust van onze haat-liefdeverhouding met dit vervoermiddel dat het aanzien van de wereld veranderde. Met pijnlijke precisie, maar nooit zonder humor, ontleedt hij de verklaringen hoe het zover is kunnen komen en legt hij uit hoe het verder moet. Of kan. Of net niet.
Zich steunend op talloze, vaak verrassende voorbeelden neemt hij ons op sleeptouw voor een fascinerende tocht ‘voorbij de file’: van de file als ‘ultieme nevenschikking’ naar een ‘kubistisch beleid’, met onderweg kapelletjes over taal, economie, technologische fixaties, zwarte punten en grijze vegen en zelfs Calimero en Jack the Ripper in een gastrol.
Kortom: na het lezen van dit boek zal u nooit nog op dezelfde manier in de file staan.

Kris Peeters

Kris Peeters is mobiliteitsdeskundige.
€ 6.000 toegekend op 17/06/2008.
ID
FPD/2008/643
Grant
Fonds Pascal Decroos

BOEK
Titel: De file voorbij
Subtitel: Afscheid van het automobilisme
Auteur: Kris Peeters
Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
Uitvoering: paperback
Formaat: 14 x 23 cm
Aantal pagina's: 280 blz
Prijs: € 29,90
ISBN: 978 94 6001 081 1
NUR: 740
Publicatiedatum: april 2010