2011-02-09

BRUSSEL - De Belgische Marokkaan Abdelkader Belliraj woonde rustig met zijn gezin in het landelijke Evergem. Totaal onverwacht werd hij in Marokko gearresteerd en tot levenslang veroordeeld. Volgens de rechtbank was hij de militaire leider van een terreurnetwerk. Ze verklaarde hem schuldig aan contacten met Al Qaida en andere moslimterreurgroepen, het plannen van aanslagen in Marokko, internationale smokkel van oorlogswapens, een gewapende overval, witwassen van misdaadgeld en zes politieke moorden in België in de jaren 80.En toch bleek Belliraj ook een informant te zijn van de Belgische Staatsveiligheid.

De Belgische Marokkaan Abdelkader Belliraj woonde rustig met zijn gezin in het landelijke Evergem. Totaal onverwacht werd hij in Marokko gearresteerd en tot levenslang veroordeeld. Volgens de rechtbank was hij de militaire leider van een terreurnetwerk. Ze verklaarde hem schuldig aan contacten met Al Qaida en andere moslimterreurgroepen, het plannen van aanslagen in Marokko, internationale smokkel van oorlogswapens, een gewapende overval, witwassen van misdaadgeld en zes politieke moorden in België in de jaren 80.En toch bleek Belliraj ook een informant te zijn van de Belgische Staatsveiligheid.

In België werd er weinig of geen geloof aan gehecht. Was dit manipulatie op grote schaal? Werd het dossier tegen Belliraj volledig verzonnen door de Marokkaanse geheime diensten? Journalist Georges Timmerman vond vertrouwelijke en geheime documenten en sprak met insiders. Uit zijn onderzoekt blijkt dat Belliraj wel degelijk de dader van de zes Brusselse moorden is. Sterker, de aanslagen werden uitgevoerd in opdracht van de Palestijnse superterrorist Abu Nidal, wiens organisatie tot op het hoogste niveau geïnfiltreerd was door de Mossad.

Het geheim van Belliraj is een spannend, fascinerend en ronduit verbijsterend verhaal over hoe het er in werkelijkheid toegaat in de wereld van geheime diensten. Geen boek voor mensen met een zwakke maag. 

Georges Timmerman

Georges Timmerman (1953) was journalist van De Morgen en is momenteel hoofdredacteur van de journalistieke website Apache. Hij publiceerde eerder onder meer De uitverkoop van Antwerpen (1994), De zaak Raoul Stuyck (1996) en De Doofpotten. De…
10.000 euro toegekend op 30 november 2009
ID
2009/749

BOEK

Titel: Het geheim van Belliraj
Auteur: Georges Timmerman
Uitgeverij: Houtekiet
Pagina's: 248
Afwerking: paperback
ISBN: 9789089241597
Publicatiedatum: 04/02/2011
Formaat: 14 x 22
Verkoopprijs: € 18,50