2011-10-30

Er zijn weinig thema's die de afgelopen jaren maatschappelijk zo gevoelig lagen als dat van immigratie. Tegelijk schiet het beleid rond migratie alle richtingen uit. Terwijl de Europese landen vooral de toegang voor nieuwkomers moeilijker willen maken en meer mensen uitzetten, trekt de Europese Commissie actief immigranten aan met het nieuwe Blue Card-systeem, een werkvergunning voor niet niet-Europeanen die in de hele Unie geldt.

BRUSSEL - Er zijn weinig thema's die de afgelopen jaren maatschappelijk zo gevoelig lagen als dat van immigratie. Tegelijk schiet het beleid rond migratie alle richtingen uit. Terwijl de Europese landen vooral de toegang voor nieuwkomers moeilijker willen maken en meer mensen uitzetten, trekt de Europese Commissie actief immigranten aan met het nieuwe Blue Card-systeem, een werkvergunning voor niet niet-Europeanen die in de hele Unie geldt. Hoe we immigranten en allochtonen het best integreren, dat weet intussen nog altijd niemand. Jelle Henneman trok met steun van het Fonds Pascal Decroos naar de Verenigde Staten en Canada, de 'originele immigratielanden', om te kijken hoe - en of - immigratie kan werken, en waarom Europa het er zo moeilijk mee heeft. Vanaf zaterdag 5 november in De Tijd.

Jelle Henneman

Jelle Henneman (1979) werkte de afgelopen jaren op de redacties van De Standaard, Metro en De Tijd. Als freelance journalist schrijft hij over het groeiwonder in India, de mediasector en 's werelds smeltkroezen en migratiepatronen.
3.000 euro toegekend op 11 mei 2011.
ID
2011/874
Links

KRANT
Vanaf zaterdag 5 november 2011 in De Tijd.