Na de succesrijke Canvas-reeks Kinderen van de Collaboratie organiseert Bozar het debat Lessen trekken uit de collaboratie: een blijvende noodzaak? 
Voorafgaand aan het debat wordt het door het Fonds Pascal Decroos gesteunde boek Het verdriet van Vlaanderen: op stap met Hein en Toon, tweeling van de collaboratie voorgesteld, geschreven door Kristien Hemmerechts, in nauwe samen- en medewerking met Hein en Toon Van den Brempt.

België en Nederland kennen een lange traditie van zwijgen over de collaboratie met de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Recent is er duidelijk sprake van een tendens om de waarheid over deze zwarte bladzijden in onze nationale geschiedenis bloot te leggen en er de vele, vaak tegenstrijdige, gezichten van te laten zien.

Het debat wordt gevoerd door drie specialisten: Koen Aerts
(UGent), Chantal Kesteloot (ULB) en Marc Reynebeau (De Standaard). Karl van den Broeck (BOZAR) leidt het gesprek in goede banen.

Voorafgaand aan het debat wordt het boek Het verdriet van Vlaanderen, op stap met Hein en Toon, tweeling van de collaboratie voorgesteld, geschreven door Kristien Hemmerechts, in nauwe samen- en medewerking met Hein en Toon Van den Brempt. Het is een indringend boek over dit taboe dat collaboratie heet en doet de betrokkenheid uit de doeken van twee Vlaamse families bij de Duitse bezetting en de holocaust. Kristien Hemmerechts neemt de lezer mee op een queeste met ‘de tweeling van de collaboratie’ langs herinneringen, getuigenissen, archieven, de SS-Junkerschule in Beieren, het kamp ‘Neuengamme’ (waar de slachtoffers van het drama in Meensel-Kiezegem omkwamen).

Muziek, in première, met: Stijn Kuppens (compositie speciaal voor de gelegenheid, cello) en Kim Van den Brempt (piano).

Datum:
Woe 20 feb 2019 20:00

Plaats
Bozar - Studio Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

ProgrammaBozar.
Tickets zijn hier te verkrijgen - zolang de voorraad strekt

Het verdriet van Vlaanderen

Bozar - Studio
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel
Belgium