2019-02-27

MADRID - Het boek "Las mamás belgas: de onbekende strijd van jonge vrouwen uit België en Nederland tegen Franco en Hitler" van Sven Tuytens is sinds maandag te verkrijgen in een Spaanse vertaling. 

In 2017 publiceerde uitgeverij Lannoo het boek "Las mamás belgas: de onbekende strijd van jonge vrouwen uit België en Nederland tegen Franco en Hitler" over een groep jonge, Joodse vrijwilligsters vanuit België die in 1937 vertrekt naar het door burgeroorlog verscheurde Spanje. Ze willen de Tweede Spaanse Republiek steunen tegen de oprukkende fascistische generaal Franco. Samen met enkele Nederlandse verpleegsters krijgen ze in het militaire hospitaal El Belga niet alleen te kampen met de verschrikkingen van de oorlog, maar ook met de Belgische hospitaaldirectie en de plaatselijke politici die vinden dat verpleegsters zich beter niet met politiek bemoeien. Het boek Las mamás belgas is het resultaat van grondig onderzoek op basis van interviews met de laatste ooggetuigen en origineel archiefmateriaal, gesteund door het Fonds Pascal Decroos

De Spaanse uitgeverij El mono libre brengt nu een Spaanse vertaling op de markt onder de titel "Las Mamás belgas: la lucha de un grupo de enfermeras contra Franco y Hitler." De pers weet het verhaal over de dappere vrouwen alvast te appreciëren. Zo verscheen er een interview op Público, ging de auteur in gesprek met de nationale radio en verschijnt er binnenkort een stuk in El País. De gerenommeerde Britse hispanist Paul Preston (London School of Economics) raadde het boek aan via Facebook en enthousiasmeert zo heel wat potentiële lezers.

Volgens auteur Sven Tuytens loopt de verkoop goed en denkt de uitgeverij al aan een tweede druk.

Journalismfund is hiring

Vacature: projectcoördinator Fonds Pascal Decroos

2024-04-15

BRUSSEL - Fonds Pascal Decroos is één van de vlaggenschepen van de organisatie Journalismfund Europe VZW. Werkbeurzen voor journalistieke projecten worden 4 keer per jaar gedistribueerd in een competitief peer-review proces door een anonieme jury van media professionals. Om onze activiteiten in Vlaanderen verder uit te bouwen zoekt Journalismfund Europe een voltijdse projectcoördinator.