Johan de Boose (1962) is doctor in de Slavische talen en Oost-Europakunde. Hij is auteur van fictie en nonfictie. Tevens schrijft hij voor diverse Nederlandse en Vlaamse bladen en levert hij bijdragen voor Radio 1 en Klara over cultuur, Oost-Europa en actualiteit.

Hij kreeg de Henriette Roland Holstprijs voor 'De grensganger', een boek over het IJzeren Gordijn, en de Halewijnprijs voor 'Bloedgetuigen', een roman over collaboratie en Oostfront tijdens WOII. Zijn werk verschijnt bij De Bezige Bij.

Info

Naam
Johan de Boose
Expertise
Oost-Europa, Rusland
Land
België
Stad
Gent

Gesteunde projecten

Radio Rusland: verhalen in de marge van het WK

  • Sport

RUSLAND - Radio 1-reporter Ward Bogaert en Ruslandkenner Johan de Boose reizen tijdens de eerste twee weken van het WK Voetbal langs de trans-Siberische spoorlijn, op zoek naar mooie verhalen in de marge van het sportevenement. Ze houden samen een dagboek bij.

God is een Rus

De fascinatie van de Westerse mens voor het Russisch-orthodoxe geloof is in de afgelopen honderd jaar voortdurend toegenomen. Revoluties, totalitarisme, oorlogen, oligarchie, poetinisme en maffia konden daar niets aan veranderen. Johan de Boose keek achter de schermen van de kerk. Daar waar het licht doorgaans niet valt.

Poolse clichés en Europees neokolonialisme

  • Cultuur
  • Politiek

WARSCHAU - Polen wordt per 1 juli voor zes maanden voorzitter van de EU. Johan de Boose onderzoekt hoe het land er momenteel op cultureel gebied voorstaat.

De poppenspeler en de duivelin

  • Politiek

Johan de Boose heeft Kroatië, en het land waartoe het voordien behoorde: Joegoslavië, geregeld bezocht, ook in de tijd dat het de geheimtip was van elke paradijszoeker en dat alle culturen van Europa elkaar daar omarmden. Dat arcadische cliché herleeft vandaag, maar op een andere manier. De oorlog van de jaren negentig heeft de slechtgenaaide wonden van Europa laten zien en er opnieuw het mes in gezet. Bovendien was die oorlog een psychologische uitdaging: hoe was het mogelijk dat buren elkaar de hersens inslaan? Kan dit ons ook overkomen?

Het geluk van Rusland

  • Cultuur
  • Politiek

Johan de Boose, die al drie decennia naar Rusland reist, graaft diep in de Russische ziel en vraagt zich af of die wel zo ondoorgrondelijk is. Hij spit het tragische, woelige verleden op, put uit een jarenlange ervaring als ooggetuige en beschrijft zijn ontmoetingen met bekende en onbekende Russen. De geniale Russische literatuur is natuurlijk altijd binnen handbereik.

De grensganger

  • Politiek

Passioneel reiziger brengt verslag uit van een reis op de grens tussen Oost en West.

Alle dromen van de wereld - een sentimentele reis door Polen

  • Cultuur

Een aanstekelijke reportage aan de vooravond van de toetreding van de grootste nieuwe lidstaat tot de Europese Unie.