2020-10-13

Een zwangerschapstest die kon leiden tot een miskraam of een kind met een geboorteafwijking. In het buitenland wekt het geneesmiddel Duogynon controverse op tot vandaag. Dit najaar sleept een Britse slachtofferorganisatie de producent, farmareus Schering (nu Bayer), voor de rechter.

In België kent niemand Duogynon, hoewel de zwangerschapstest ook hier tot 1978 op de markt was. Meer nog, archiefdocumenten onthullen dat de Belgische geneesmiddelencommissie jarenlang niets deed. Op vraag van Schering werd het schandaal stilgehouden. ‘Er moeten slachtoffers zijn, maar hoe zouden ze het kunnen weten?’

'Waarom zou je slapende honden wakker maken, meisje?'

"Ik kwam er al snel achter dat Duogynon ook in België en Nederland op de markt was geweest. Gedurende meer dan twintig jaar lang. Raar, dacht ik. Hoe was het mogelijk dat een medicijn dat in andere landen al tot rechtszaken had geleid, hier gewoon was vergeten?

Het was de start van een onderzoek waar ik met wisselende intensiteit gedurende meer dan een jaar aan werkte. Een onderzoek met veel doodlopende straatjes, waarin ik vaak ontmoedigd ben geweest."

Lees hier het verhaal achter haar onderzoek.

Foto: © Tinne Claes

Tinne Claes

Tinne Claes is historica en freelance onderzoeksjournaliste.