2012-03-27

BRUSSEL - Met treffende eenvoud laat Erik Willems, masterstudent Journalistiek aan de Universiteit Gent, zien hoe journalisten aan de hand van datajournalistiek het onbevattelijke bevattelijk kunnen maken. “Het is leuk en nuttig om onhandelbare databases om te toveren in iets sprekends.”

Datajournalisistiek is geen hype” schreef Luuk Sengers naar aanleiding van de conferentie over datajournalistiek in Hamburg van 24 maart. Integendeel, het is de toekomst. “Internet, spreadsheets en databasemanagers zijn al lang niet meer bijzonder. Ze behoren tot de standaard uitrusting van de moderne journalist – of zouden dat moeten doen.”

De 25-jarige Erik Willems heeft die boodschap alvast begrepen. Voor een studieopdracht vroeg hij bij de Brusselse politie gegevens op van de verkeersongelukken die in 2011 hebben plaatsgevonden in het centrum van de hoofdstad. Daarop kreeg hij een PDF-bestand toegestuurd met, per straat, het aantal verkeersongelukken en het aantal lichtgewonde, zwaargewonde en overleden slachtoffers. Met die gegevens ging hij aan de slag.

“Het onderwerp 'verkeersongelukken in Brussel' was een buitenkans, omdat de ongevallen worden geregistreerd op straatniveau. De meeste databases zijn minder specifiek. Bovendien maken koppelingen met nieuwe technologieën, zoals die van Yahoo! en Google, het nu mogelijk deze gegevens efficiënt te visualiseren op een kaart. Ongeacht of het 100 of 10000 straten zijn. Dat was enkele jaren geleden wel anders: dit zou toen monnikenwerk zijn geweest.”

Eerst en vooral moest Willems de data uit het PDF-bestand trekken en opslaan in een flexibel databaseformaat. Vervolgens gebruikte hij de Yahoo! Maps API om de straatnamen te verwerken tot geografische coördinaten. Willems maakte gebruik van een aantal API’s (platformen waarop programmeurs verder kunnen bouwen): de API van Google Maps voor de kaart, de Charts API van Google voor de cirkeldiagrammen en de Google Street View API om afbeeldingen van de straten toe te voegen. De basis van de infographic is de webtaal javascript.

Het resultaat mag er zijn: een uiterst overzichtelijk kaartje van Brussel waarop de gevaarlijke straten (lees: straten waarop in 2011 verkeersongelukken zijn voorgevallen) aangeduid zijn met aanklikbare cirkels. Het geheel oogt heel professioneel, en tegelijkertijd heel mooi en heel eenvoudig. En dat is waar datajournalistiek om draait: grote hoeveelheden gegevens bevattelijk voorstellen.

De hoeveelheid beschikbare data zal de komende jaren enkel groeien. Willems twijfelt alvast niet aan de toekomst van datajournalistiek. “Nieuwe ontwikkelingen zullen journalisten helpen enorme hoeveelheden data te visualiseren: snellere internetbrowsers, HTML5, jQuery, de opkomst van verschillende API's, etc.” En zo staat datajournalistiek alweer een stap dichter bij het mainstreamcircuit.

Ga naar het artikel op de blog van Erik Willems.


Geschreven door Rafael Njotea