2013-03-22

BRUSSEL - Sinds januari 2013 ressorteert het Fonds Pascal Decroos onder een structuur waarvan ze zelf aan de basis ligt; de vzw veranderde haar naam in Journalismfund.eu vzw. Het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek blijft wel verder opereren, maar dan zonder de letters ‘vzw’, als project van Journalismfund.eu.

Het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek als Journalismfund.eu-project

Het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek vzw werd opgericht in 1998 en is sindsdien een begrip in Vlaanderen maar ook daarbuiten. Het stimuleert diepgravende en bijzondere journalistiek in de eerste plaats door aan journalisten werkbeurzen ter beschikking ter stellen. En ook in de toekomst zal het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek in Vlaanderen een belangrijke speler blijven.

Voor Vlaanderen verandert er niets

Het project Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek blijft bestaan. Voor Vlaanderen verandert er dus niets. De activiteiten in Vlaanderen blijven bestaan onder de naam Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek. Zo blijven de website fondspascaldecroos.org, de elektronische en papieren nieuwsbrief, de Facebookgroep en het Twitter-account van deze 15-jaar jonge organisatie springlevend. De MediaCafés in samenwerking met de VVOJ en deBuren blijven we opzetten.

Verder blijft het Fonds Pascal Decroos ook werken aan de internationalisering van de Vlaamse journalisten door hen en hun werk in het buitenland te promoten. Die Europese vlucht vooruit zal dit alleen maar versterken. We zijn ervan overtuigd dat de internationalisering de werking van het Vlaamse Fonds Pascal Decroos nog zal versterken dankzij kritische massa van activiteit en ervaring, innovatie in de werking, enz.. Een blijvende steun van de Vlaamse overheid in het Vlaamse Fonds Pascal Decroos is nodig om de internationalisering mogelijk te maken. Er zal ook zorg worden besteed aan de internationale uitstraling van de Vlaamse investering hierin.

Wat vooraf ging

Het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek vzw zette in 2004 samen met de Thomas More Hogeschool een post-academische opleiding Internationale Researchjournalistiek op, lanceerde in 2008 Wobbing.eu om de Wet op de Openbaarheid van Bestuur (WOB) bij Europese journalisten te promoten en organiseerde, ook in 2008, de eerste Europese Wob-conferentie. Verder startte het in 2009 met het Europese werkbeurzenproject Journalismfund.eu en kreeg het in 2011 de website Farmsubsidy.org onder zijn vleugels. Sinds enkele jaren organiseert het Fonds Pascal Decroos bovendien een Europese datajournalistieke conferentie: de Data Harvest Conference (dataharvest.eu). In 2012 publiceerde het een rapport 'Deterrence of fraud with EU Fund through investigative journalism in EU-27' op initiatief van het Europees parlement. En in 2013 lanceert het een website met een overzicht van Europese onderzoeksjournalistieke projecten (investigativestories.org). Voor al die internationale projecten zocht het bijkomende financiering en vond die bij Fritt Ord, Open Society Foundations, Adessium Foundation en het Europees parlement.

Met andere woorden: een paar jaar na zijn oprichting al zag het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek vzw heel wat kansen in zijn ligging. Het speelde al vroeg in op enkele grote leemtes, m.n. een gebrek aan kennis over openbaarheidswetgeving in Vlaanderen en in Europa, een gebrek aan netwerken van onderzoeksjournalisten in de EU en een gebrek aan Europese grensoverschreidende diepgravende journalistieke publicaties.

Inmiddels levert Journalismfund.eu meer en meer kwaliteitsvolle publicaties af die internationaal veel aandacht krijgen, waardoor Journalismfund.eu in Europa meer zichtbaar en bekend wordt in journalistieke middens.

Het Fonds Pascal Decroos is een internationale speler

Aangezien in de loop der jaren het internationale accent sterk aan belang heeft gewonnen binnen de werking van de vzw Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek, heeft de Raad van Bestuur beslist om de vzw verder te internationaliseren. De organisatie en het bestuur zullen in de komende jaren internationaler worden. Ook in de nieuwe naam van de vzw komt de internationalisering tot uiting.

Op die manier kan de vereniging beter inspelen op de journalistieke noden die er op dit moment op EU-niveau zijn en ontstaan ook nieuwe financieringsmogelijkheden. Tegelijk is het Fonds Pascal Decroos ervan overtuigd dat de burger meer dan ooit beter moet worden geïnformeerd over het alsmaar belangrijker wordende Europese beleid. Het kan een belangrijke rol spelen in het opzetten van een Europees publiek debat.

De keuze om de vzw een meer internationale naam te geven, drong zich geleidelijk op. Dat het bestuur uiteindelijk koos voor de bestaande ‘merknaam’ Journalismfund.eu was logisch. Het is een merk dat in sneltempo aan reputatie heeft gewonnen. En die reputatie zal in de toekomst alleen maar groeien.