2003-04-09

In Belfast ontmoette Carl-Filip Van der Steichel Mairia Cahill, de 21-jarige achternicht van de voormalige Chief of Staff van het IRA, Joe Cahill.  

John Hume en David Trimble ontvingen in 1998 de Nobelprijs voor de vrede vanwege hun bijdrage aan het Goede Vrijdag Akkoord. Vijf jaar na datum is er nood aan een evaluatie. Loyalistische paramilitairen van de UDA (Ulster Defence Association) waren tot voor kort verwikkeld in een onderlinge vete. Een vermeende IRA-spion in Stormont leidde in oktober 2002 tot de opheffing van de Noord-Ierse instellingen en direct rule vanuit London. Wantrouwen alom! Het Ierse eiland heeft echter wel het jongste electoraat van heel West-Europa met 50% van de kiezers jonger dan 25. Wat denken zij van de huidige problematiek?

In Belfast ontmoette Carl-Filip Van der Steichel Mairia Cahill, de 21-jarige achternicht van de voormalige Chief of Staff van het IRA, Joe Cahill. Mairia werd in 1982 geboren in het overwegend katholieke Andersonstown, West-Belfast, waar ze nog steeds woont. Reeds op haar 15de trad ze toe tot Sinn Fein Youth, de politieke jongerenvleugel van het republikeinse Sinn Fein, en enkele jaren later werd ze Nationaal Secretaris. In 2001 maakte ze deel uit van het National 81 Committee, dat de herdenking van de 20ste verjaardag van de hongerstakingen uit 1981 organiseerde. Mairia studeert voor psycho-therapeute en is in haar vrije tijd creatief bezig met jongeren. Sinds een jaar is ze niet meer actief geweest voor Sinn Fein, maar voor de komende verkiezingen in mei wil ze zich terug gaan inzetten voor de partij.

Carl-Filip Van der Steichel

Carl-Filip Van der Steichel (°1979) was op het moment van zijn Noord-Iers project student communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (1ste-2de licentie). Hij was onder meer actief bij Radio VUB en bij Perskring, de…
€ 850 toegekend op 29/05/2002.
ID
FPD/2002/124
Grant
Fonds Pascal Decroos

 Woensdag 9 april 2003 in Tertio en eind april 2003 in De Krant (VUB-publicatie).