2004-08-01

'Dit boek biedt een antwoord op de vraag of de ouders van Eddy Merckx (zelf in 1945 geboren in Meensel-Kiezegem en verre familie van Gaston Merckx) tijdens de oorlog 'fout' waren, zoals nadien soms werd beweerd. Ook wordt de ware identiteit van de dader van deze aanslag onthuld, iets waar Maurice De Wilde ondanks hardnekkig speurwerk tijdens zijn spraakmakende uitzending over Meensel-Kiezegem in zijn reeks over collaboratie en verzet niet in slaagde.

MEENSEL-KIEZEGEM, een landelijk dorpje in het Brabantse Hageland. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog viel het dorpsleven even stil, maar na een tijd ging het gewone leven min of meer door... tot die noodlottige zondag. Op zondag 30 juli 1944 werd Gaston Merckx, zoon van de Duitsgezinde familie Merckx, vermoord. Een eerste vergeldingsactie volgde op 1 augustus, maar het ergste moest nog komen. Op vrijdag 11 augustus sloten 350 manschappen Meensel-Kiezegem hermetisch af. Er vielen vier doden, 91 dorpelingen werden weggevoerd, van wie de meeste nooit meer terugkwamen. Dertien van hen, onder wie de zestienjarige tweeling Frans en Jozef Craeninckx, zaten in de 'spooktrein' met bestemming Neuengamme – de trein die daar gelukkig nooit aankwam.
EEN KLEIN DORP, EEN ZWARE TOL is het verhaal van een uit de hand gelopen dramatisch conflict tussen verzetsmensen en collaborateurs vlak voor de historische bevrijding, het is het verhaal van een dorpsgemeenschap waarin het drama tot op de dag van vandaag voortleeft.

Stefaan Van Laere

Stefaan Van Laere is een Vlaams auteur, van zowel fictie als non-fictie voor de jeugd en volwassenen.

Frans Craeninckx

Frans Craeninckx [1928-2007] studeerde filosofie en theologie en werd in 1955 tot priester gewijd. Sinds 1977 was hij voorzitter van de plaatselijke Vereniging van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden en was hij de stuwende kracht achter de…

Jozef Craeninckx

Jozef Craeninckx [1928] is licentiaat in de politieke en administratieve wetenschappen en was actief in de financiële wereld. Hij is beheerder van de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden.
€ 2.500 toegekend op 27/02/2003
ID
FPD/2003/187
Grant
Fonds Pascal Decroos

BOEK

Titel: Een klein dorp, een zware tol.
Subtitel: Het drama van Meensel-Kiezelgem
Auteur: Stefaan Van Laere
ISBN: 902231815X
Prijs: 17,95 euro
Uitgever: Manteau
Verschijningsdatum: 01/08/2004 
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 240