2007-03-02

In 1965 strandde de Chinese vluchtelinge On-Chiu Cheung in Antwerpen. Jarenlang verzweeg ze het echte verhaal van haar jeugd. Maar op een dag krijgt ze te horen dat ze kanker heeft en ze besluit dat haar kinderen het recht hebben om de waarheid te kennen. Zonder verbloemen vertelt ze hoe haar leven en dat van haar familie getekend werden door een afschuwelijke, niets ontziende terreur. Door verraad en vernedering, door marteling en doodslag. En man is verantwoordelijk voor deze wreedheden: Mao Zedong.

Als peuter zag ze hoe voor haar ogen een mens werd vermoord. Haar ouders werden dag na dag op een onmenselijke manier gefolterd, omdat ze kleine zelfstandigen waren. Na hun arrestatie werd On-Chiu, amper tien jaar oud, gezinshoofd. Ze getuigt hoe haar broertje levend werd begraven. Al zat de haat diepgeworteld in haar hart, toch deed ze zichzelf voor als een voorbeeldige communiste. Intussen teerde de honger haar gekwetste land verder uit. Uiteindelijk ontsnapte ze. Van Guangzhou naar Hongkong, een ware helletocht. En later van Hongkong naar Antwerpen. Ze werd er nooit echt gelukkig...

Een hart van mandarijntjes is veel meer dan het verhaal van een vrouw wier leven verminkt werd door Mao's dictatuur. Het boek schetst de clash tussen twee culturen, midden jaren zestig. En hoe de Chinese gemeenschap in het Westen omging met haar maffia, met de seksuele revolutie die rondom hen oplaaide, met de wetten van een welvaartsstaat. Maar je leert ook hoe deze vrouw, na zo'n bewogen leven, omgaat met het einde. Hoe ze, juist door de verschrikkingen die ze meemaakte, erin slaagt afscheid te nemen met een glimlach.

Erik Wellens

Erik Wellens is een voormalig Belgisch journalist.
€ 3.000 toegekend op 29/11//2006.
ID
FPD/2006/515
Grant
Fonds Pascal Decroos
Tags

BOEK

Titel: Een hart van mandarijntjes
Subtitel: Een reis door het beloofde land.
Auteur: On-Chiu Cheung en Ping Fai Philippe NG, opgetekend door Erik Wellens
Uitgever: Van Halewyck - Leuven
Verschijningsdatum: eind maart 2007
Vorm: paperback - 264 blz
Prijs: 17,50 euro
ISBN: 9789056177584