2010-01-13

DEN HAAG — Deze week kwam de door de Nederlandse premier Balkenende ingestelde Commissie Davids naar buiten met het onderzoeksrapport over de besluitvorming rond de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak. De kwestie van de militaire doorvoer is een van de vele politieke hangijzers in het rapport, want Davids verwijt de regering dat ze de Nederlandse Kamer rijkelijk laat heeft geïnformeerd. Een reden om nog eens terug te kijken naar deze wapentransporten die volgens de regering niet als militaire, maar als politieke steun beschouwd moesten worden.

De Commissie Davids schrijft een paragraaf over Host Nation Support. Deze is van groot belang. Of dat nu onder politieke steun geschaard  wordt of niet, Nederland droeg op het zo belangrijke logistieke vlak uitgebreid en materieel bij aan de oorlog. Het rapport beschrijft o.a. hoe via Nederland 7161 stuks materieel met behulp van 117 binnenvaartschepen naar Antwerpen zijn vervoerd.

De mores binnen de Navo en de bilaterale verdragen met de VS verdienen de volle aandacht van het parlement. Die verdragen worden niet genoemd in het onderzoeksrapport, maar als de regering had geconcludeerd dat de oorlog illegaal was (zoals ze volgens Davids had moeten doen), dan zou Nederland er net als België niet aan zijn ontkomen toch een belangrijke oorlogsbijdrage te leveren.

Het artikel geschreven in het kader van een onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog tegen het terrorisme en is mogelijk gemaakt door het Fonds Pascal Decroos en Stichting Democratie en Media.

Martin Broek

Martin Broek (1962) is publicist en onderzoeker naar militaire ontwikkelingen.

Frank Slijper

Frank Slijper (1970) is een Nederlands econoom en werkt als onafhankelijk onderzoeker.
Frank Slijper
€ 10.000, toegekend op 7/09/2009.
ID
FPD/2009/747
Grant
Fonds Pascal Decroos

PRINT/ONLINE

Grote hoeveelheden wapens via Nederland naar Irak, De Groene Amsterdammer, 14/01/2010.

Ook VPRO/VARA-radioprogramma Argos maakt gebruik van dit onderzoek.