2010-01-04

BRUSSEL - Kort na het verschijnen van ‘Arm Wallonië’ stelde Luckas Vander Taelen aan Pascal Verbeken voor om samen een verfilming te maken. ‘Het boek is eigenlijk al een film’, vond hij.

Het resultaat ziet u vanaf 5 januari drie weken lang op Canvas: een tv-documentaire over het verhaal van de ongeveer 500.000 Vlamingen die tussen 1840 en 1960 naar Wallonië migreerden. Te voet, per fiets of per trein. 

Het zijn pakkende getuigenissen over vertrek,  aankomst en integratie. Uit een tijd waarin Vlaanderen straatarm en Wallonië de derde industriële regio ter wereld was. Een vergeten geschiedenis die in tijden van communautaire spanningen en immigratie ogen opent. Over tien, vijftien jaar zullen de laatste migranten er niet meer zijn, ook dát maakt hun getuigenis dwingend. 
Zowel de tv-serie als het boek ‘Arm Wallonië’ zijn een eerbetoon aan hun moed en levensdrift.

Het project kreeg zowel voor het boek als voor de documentaire (research) steun van het Fonds Pascal Decroos. Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) betaalde mee aan de productiekosten van de documentaire reeks.

Journalismfund is hiring

Vacature: projectcoördinator Fonds Pascal Decroos

2024-04-15

BRUSSEL - Fonds Pascal Decroos is één van de vlaggenschepen van de organisatie Journalismfund Europe VZW. Werkbeurzen voor journalistieke projecten worden 4 keer per jaar gedistribueerd in een competitief peer-review proces door een anonieme jury van media professionals. Om onze activiteiten in Vlaanderen verder uit te bouwen zoekt Journalismfund Europe een voltijdse projectcoördinator.