2012-04-17

BRUSSEL - Het Canvasprogramma Vranckx is op zoek naar nieuw talent. In de aangekochte reportages ziet u meestal reporters van grote buitenlandse zenders op het scherm. Maar ook bij ons zijn er topreporters die straffe reportages kunnen maken.

Weet jij hoe je een goede reportage in elkaar steekt, heb je een goed onderwerp in gedachte, of heb je al een reportage gemaakt die in het format van het programma Vranckx zou passen? Neem dan contact op met de redactie van Vranckx. Het Fonds Pascal Decroos steunt startende reportagemakers bij het uitwerken van hun idee. Als de redactie van Vranckx een project selecteert, maakt het Fonds na een positieve evaluatie van de aanvraag geld vrij voor de researchfase.

Format

De reportages die in Vranckx worden uitgezonden, belichten merkwaardige verhalen, wantoestanden of ondenkbare situaties ver buiten de schijnwerpers van de wereldpers. Zwarte handel in hulpgoederen in Oeganda, slavernij in Dubai of peuters met een drugsprobleem in Afghanistan om maar een paar voorbeelden te geven. De reportages duren 25 minuten en worden gedragen door de reporters, die een duidelijke stempel op hun werk drukken. Met hun persoonlijke commentaren voor de camera brengen ze de verhalen heel dicht bij de kijker. Ook de reis, de vaak moeilijke werkomstandigheden en de gevaren van onderweg maken deel uit van het verhaal. Als er in het verhaal een link is met ons land, is dat altijd een pluspunt.

Samenwerking

De samenwerking kwam er naar aanleiding van het project 'Tussen vrijheid en geluk' van journalisten Majd Khalifeh en Pieter Stockmans en fotograaf Xander Stockmans, dat gerealiseerd werd met steun van het Fonds Pascal Decroos. De drie vrienden reizen 5 maanden lang dwars door Noord-Afrika en het Midden-Oosten, op zoek naar dromen van vrijheid en geluk van gewone mensen, arbeiders, dokters, activisten, jongeren, imams, priesters, professoren, vakbondsleiders, journalisten, politici,…

Tegelijk is het ook een zoektocht van Majd Khalifeh zelf naar zijn roots en naar een vaderland. Daarover gaat de Canvasreportage 'Stateless':

"Majd Khalifeh is 28 jaar, woont al 7 jaar in Vlaanderen, spreekt vlot Nederlands en maakt BHV grapjes als geen ander. Toch is Majd geen Belg. Hij is ook geen Turk, Marokkaan, Irakees of Afghaan. Majd is staatloos en dat al sinds zijn geboorte. Officieel heeft hij geen nationaliteit en geen vaderland. In realiteit heeft hij dat wel. Hij noemt zich Palestijn. In 1948, tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog, werd zijn familie verdreven uit de streek rond Haifa, nu deel van Israël. Terugkeren mogen ze nog altijd niet. Een visum krijgen is onmogelijk, laat staan verblijfsrecht.

En toch, na talloze keren verhuizen van land naar land en eindeloos veel papierwerk, is het Majd gelukt. Dankzij zijn Belgisch verblijfsrecht en de steun van een NGO kreeg hij een toeristenvisum voor Israël. Als toerist kan Majd voor de eerste maal naar zijn eigen land. Xander en Pieter Stockmans volgen hem tijdens deze onvergelijkelijke reis. Onderweg komt Majd in aanraking met de politieke en religieuze conflicten in het land. Daarbij probeert hij telkens beide kanten van het verhaal te begrijpen. Majd gaat ook op zoek naar het huis waar zijn familie woonde en naar de cinema die werd uitgebaat door zijn opa. Het is een zoektocht naar zijn roots en naar een vaderland."

De reis van Majd werd in beeld gebracht door regisseur Senne Dehandschutter. Het is de eerste reportage in 'Vranckx' die gerealiseerd werd door een jong team en wordt uitgezonden op Het Grote Doek, het evenement dat Canvas en Kinepolis samen organiseren op woensdag 18 april in Gent - en op 21/4 en 28/4 in Vranckx op Canvas.

Interesse?

Neem contact op met de redactie:
Redactie Vranckx
Lokaal 4R Pano
VRT Nieuwsdienst
Reyerslaan 52
1043 Brussel
02 741 44 13

vranckx [at] canvas.be
twitter: @vranckxtv
Facebook.com/vranckxcanvas

Journalismfund is hiring

Vacature: projectcoördinator Fonds Pascal Decroos

2024-04-15

BRUSSEL - Fonds Pascal Decroos is één van de vlaggenschepen van de organisatie Journalismfund Europe VZW. Werkbeurzen voor journalistieke projecten worden 4 keer per jaar gedistribueerd in een competitief peer-review proces door een anonieme jury van media professionals. Om onze activiteiten in Vlaanderen verder uit te bouwen zoekt Journalismfund Europe een voltijdse projectcoördinator.