2019-04-29

BRUSSEL - Drie maanden lang heeft Pieter Bauwens het Vlaamse land afgedweild om met N-VA’ers te spreken. De hoofdredacteur van Doorbraak.be zocht een antwoord op de vraag of de federale regeringsdeelname de partij veranderd heeft. Hoe ging hij hiervoor te werk? 

"Voor dit project ben ik overal vriendelijk ontvangen. Enkel enkele jonge N-VA’ers en personeelsleden durfden niet goed ingaan op mijn vraag. De angst voor de rest van de carrière was te groot. Ik ben voor dit onderzoek verder gegaan dan mijn eigen netwerk. Ook mensen die daar niet toe behoren moest ik zien om een goede mix te kunnen maken en zo een goed beeld te krijgen van wat er leeft binnen de N-VA.

Het is toch opvallend hoe graag er openlijk werd gepraat. Ook door toppers. Hoe sommigen me achteraf toegaven dat ze eigenlijk verder waren gegaan dan ze oorspronkelijk van plan waren. Vandaar dat ik geloof dat mijn aanpak, face to face interviews de juiste is voor zo’n onderzoek. Je kan je gesprekspartners in de ogen kijken, beter peilen.

Een valkuil waar ik me snel van bewust was, is het sturen van zo’n onderzoek. De eerste gesprekken zijn makkelijk. Maar daarna dreig je in een bepaalde weg in te slaan door altijd weer diezelfde vragen te stellen. Maar ik wil datgene weten waarnaar ik niet kan vragen. Ik begon dan met heel algemene heel open vragen om de gesprekspartners aan het praten te krijgen. Zo ontspon zich een gesprek waarna je enkele musts alsnog te sprake kan brengen. Het heeft het onderzoek verrijkt met inhoud waar ikzelf nooit naar gevraagd zou hebben. Het toont aan dat een voorbereiding heel belangrijk is, maar ook dat je altijd je openheid moet houden om nieuwe inzichten binnen te laten. Meer vinden dan je wil zoeken, moet de bedoeling zijn.

Ik heb de voorbije maanden op een unieke manier inzicht gekregen in het reilen en zeilen van de N-VA. Een onderzoek dat me nog lang van pas zal komen bij mijn journalistieke werk. Een berg informatie die zeker later nog nut zal bewijzen."

Pieter Bauwens, 29 april 2019. 

 

De vijfdelige reeks "Werkt verandering?" werd gerealiseerd met steun van het Fonds Pascal Decroos. 

FPD op DOCVILLE

2024-03-06

LEUVEN - Op de 20e editie van DOCVILLE gaan er verschillende documentaires die tot stand kwamen met de steun van Fonds Pascal Decroos in (avant)-première. Het festival loopt van 20 tot en met 28 maart 2024 en vindt plaats in verschillende cinema's in Leuven.